Historie van DOK

DOK is opgericht als gymnastiekvereniging op 17 december 1940. De eerste trainster was Saar van Maldegem, opgevolgd door “Jesse” Jaap Janse en dhr. Goeman. Tijdens de oorlogsjaren werd het verenigingsgebouw gevorderd door de Duitse bezetters, zodat men een andere trainingsruimte moest zoeken. Dit werd de Oranjerie van Zeeduin. Kort na de oorlog kwam dhr. Keizer als trainer, waardoor het turnniveau van DOK behoorlijk steeg.

In de jaren vijftig is de vereniging opgebloeid. DOK had zo’n 100 leden. De dames en heren turnden erop los. Men trainde in die periode nog gescheiden.
Dit gebeurde in het toenmalige verenigingsgebouw (nu bekend als appartementen Dorpsstraat tegenover Grand Café AnnoNu.)
Jan Keizer was de trainer. In die periode werden er regelmatig wedstrijden georganiseerd. Bij de concurrent Vlissingen had men indertijd een topspeler, namelijk topturner Jaap van de Zande. Aangezien hij trainer Jan de keizer kende uit zijn roemrijke verleden en bewust was van zijn deskundigheid, kwam Jaap regelmatig meetrainen met de leden van DOK. Zo konden deze natuurlijk even spioneren!

In die periode was het gebruikelijk dat de senioren de jeugdleden trainden. Piet heeft hierin ook zijn aandeel geleverd. Riet Lourense trainde de meisjes. Later werd DOK uitgebreid met een afdeling huisvrouwen en werd die ook getraind door Riet, ondersteund door Piet de Voogd.

In het verenigingsgebouw vond een keer per jaar het evenement “De Grote Avonden” plaats. Dit duurde 3 dagen. Op zaterdag, woensdag en zaterdag kon heel Oostkapelle genieten van de sportieve turnleden. Bode Jan Wondergem vervoerde met zijn vrachtauto veilingkisten. Hij was een grote fan van DOK en de veilingkisten mochten worden gebruikt om een tribune van te bouwen: 1 rij stoelen, hierachter veilingkisten, daarop weer een rij stoelen, hierachter 2 veilingkisten op elkaar en weer stoelen.

Het verenigingsgebouw was niet zo groot. Er was een podium, gebruikt voor muziekuitvoeringen, toneelstukken enz. Op dat podium konden de kinderen zitten. Achter het podium bevonden zich 2 “kleedkamers” van 2 m2. Nu was dit niet voldoende ruimte voor 100 DOK-leden om zich om te kleden dus werd er een alternatief gezocht: de kolenkelder! In het podium zat een luik met een trap naar beneden en hier lag de kolenvoorraad voor de kolenkachel. De DOK-leden kleedden zich dus om tussen de eierkolen!

Regelmatig waren er uitvoeringen. Piet herinnert zich nog goed dat de Zeeuwse kampioene in Oostkapelle verslagen werd door Rieka Geertse. Dat was een hele gebeurtenis! Deze demonstraties werden op heel Walcheren gehouden. Niet ieder dorp beschikte over een gymnastiekvereniging met toestellen, dus regelmatig moest je als vereniging je eigen toestellen meebrengen. Gelukkig was daar altijd bode Jan Wondergem die klaarstond met zijn vrachtauto. Na de uitvoering was gezelligheid altijd troef, vergezeld van koffie en alcoholische versnaperingen.

In de jaren vijftig werd er ieder jaar een demonstratie gegeven op buitenplaats Overduin. Hier woonde toen een groep licht verstandelijk gehandicapten. Voor deze mensen was dit een hilarisch feest: altijd weer werd er gelachen om die mensen die in hun ondergoed kwamen gymmen!

DOK was aangesloten bij de Zebra: de Zeeuwse en West-Brabantse gymnastiekbond. Zebra organiseerde regelmatig wedstrijden, die gehouden werden in de veilinghallen in Kapelle. Daar beschikten ze wel over zeer speciale kleedruimtes: tussen de kisten rode kool en de bloembollen!

In de periode dat de fanatieke senioren toch wat ouder werden en de conditie wat afzakte werden de jureringen natuurlijk ook wat minder. De lesstof werd beheerst in gedeelten, maar als de oefeningen achter elkaar uitgevoerd moesten worden werd er na een paar toestellen beduidend minder kwaliteit geleverd.
Piet Adriaanse deelde de jury, na een mindere beoordeling, mee dat DOK gedreven werd door “De Olympische Gedachte”: “Deelnemen is belangrijker dan winnen”.

Vanuit de Zebra werden ook jeugddagen georganiseerd. In Oostkapelle gebeurde dat vanuit het oude crossterrein, aan het eind van de Duinweg (nu beter bekend als de parkeerplaats). Hier werden de bussen geparkeerd die vanuit Zeeland en het West-Brabant kwamen. Zo’n 3.000 kinderen namen hieraan deel!!!
In het bos werd een parcours uitgezet en op het strand vonden ook allerlei activiteiten plaats.

De allereerste keer dat Oostkapelle de jeugddag organiseerde werd er aan de jeugd sinaasappels uitgedeeld. Erg gezond maar het gaf nogal een rommeltje. De jaren daarna was het motto: snoep verstandig, eet een appel! Op het crossterrein stonden ook marktkraampjes en hier werd limonade verkocht voor een paar centen.

Een leuke anekdote: Piet Adriaanse stond op de Duinweg om de bussen door te sturen naar het crossterrein. Nou, dat voerde hij heel letterlijk uit. Zelfs de bussen met bejaarden kwamen aan op het terrein!

Uiteraard vergde het organiseren van zo’n gigantisch evenement erg veel voorbereiding. Alles werd gedaan door vrijwilligers. Er moesten broodjes gesmeerd worden voor de juryleden, veel materiaal werd met de hand gemaakt, er moesten sponsors worden gezocht en men kreeg het voor elkaar! Weet u nog: voor 3000 kinderen en begeleiding!

De eerste jeugddag in Oostkapelle was zo’n succes dat DOK dit evenement 7 jaar lang heeft georganiseerd. DOK groeide en verjongde als gymnastiekvereniging.

Op 26 september 1972 werd de afdeling badminton opgericht.
D.O.K werd op 27 oktober uitgebreid met een afdeling volleybal.
Op 28 oktober 1972 werd de nieuwe sportzaal “De Halve Maan” geopend.
De sporthal zoals we die nu kennen is in 1996 in gebruik genomen.

Met dank aan:
Riet Wedts de Swart-Lourense
Piet Adriaanse
Piet den Hollander